Adrian Sărmășan, folkistul ce a călcat mapamondul în ciocate și chitara în bagaj!

Adrian Sărmășan a văzut o bună parte din glob în propriul său ”turneu”, ca globetrotter pasionat, întotdeauna cu chitara-n bagaj și nelispsitele ciocate. Viața artistului ardelean a fost și este ca o vacanță continuă căci până și drumurile spre spectacole le consideră o plăcută delectare.

sarmasan2Pasiunea sa pentru călătorit, pentru care este admirat de întreaga suflare muzicală, căci s-a dovedit a fi cel ”mai plimbat” artist român, cu peste 30 de țări pe care le-a luat la pas, a început să se concretizeze  imediat după ‘89. ”Am început ca tot omu’ cu Ungaria pentru că era aproape și mai știam și puțin ungurește, soția mea fiind de etnie maghiară. Cred că am văzut toate orașele mari începând cu Budapesta, care este probabil una dintre perlele lumii. Apoi, Turcia a fost țara unde am poposit de multe ori mai ales în anii 90 când îmi deschisesem o companie cu haine și încălțăminte.  Au urmat, mai mult sau mai puțin in ordine: Franța, Elveția, Austria, Germania, Ucraina, Portugalia, Spania, Italia, și multe alte state europene”, ca apoi să scurteze oceanele pentru a descoperi alte culturi și locuri din America Latină, Asia etc. ”, povestește artistitul (55 ani) a cărui debut muzical se leagă de vremurile ”Cenaclului Flacăra” și care, în multele sale vacanțe, a fost tentat să rămână în Cuba comunistă, care l-a inspirat muzical.

 

A vrut să rămână în Cuba. Timp de trei zile a cântat pe stradă

”Am plecat singur spre Cuba, dar m-am întors cu cel puțin treizeci de oameni în mine. Aș putea locui acolo, la fel de bine. Îmi plac oamenii, sunt foarte sociabili și prietenoși, chiar dacă au salarii mici mare parte din ei sunt fericiți. Se vede pe chipul lor bucuria vieții. Vreau să revăd cât de curând această țară, la fel și pe prietenii mei de acolo, poate nu întâmplător sunt născut în aceeași zi cu Hemingway “copilul” celebru adoptat de cubanezi. Hoinăream pe străzile din  Havana ca să aud sunete, să văd chipuri. Acolo am scris și câteva melodii”, adaugă artistul care nu ascunde faptul că, atât de mult i-a plăcut Havana încât, timp de trei zile, a cântat în stradă cu trei muzicieni băștinași, care apar și în videoclipul piesei ce dă titlul ultimului său album “Știu, nu sunt perfect”.

cuba

”În Italia mă simt ca acasă, pe un deal din Ardeal”

”Dacă e vreun loc pe pământ care să semene cu Turda natală? Italia, cred că este cel mai aproape de feelingul și de temperamentul meu, dar și calm în același timp, iar muzica aici este senzațională. Totul seamănă așa de bine cu România, încât acolo mă simt ca la Cheile Turzii sau ca pe un deal din Ardeal” adaugă solistul care își dorește să facă înconjurul globului, tot însoțit de ”iubitele” sale, trei chitare speciale.” Nu concep viața fără ele! Chiar dacă le iubesc la fel pe toate, nu le iau cu mine decât pe rând. Altfel n-am astâmpăr, trebuie să colind, să fac ceva pentru a-mi potoli setea de frumos și bun deși, sincer, nu vreau să se termine acest izvor niciodată, chiar dacă sunt conștient că, la fel ca toți, sunt un trecător, un simplu om muritor pe acest pământ”.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Copyright © 2017 MondenOnline · All rights reserved · Designed by Theme Junkie
Powered by· MEDIAPHOTO