Mircea Baniciu despre acuzaţiile lui Moni Bordeianu (Phoenix): “El mi-a dat melodia «Canarul» s-o cânt”

baniciu_02_8f4ea34d97_56d455f6d6Deranjat de atitudinea lui Moni Bordeianu, primul solist al legendarei formaţii Phoenix, care se declară mâhnit că foştii săi colegi reuniţi sub titulatura “Pasărea Rock” cântă şi îşi asigură paternitatea unor melodii ce-i aparţin, Mircea Baniciu doreşte să lămurească lucrurile.

Fostul solist Phoenix, actualmente “Pasărea Rock”, Baniciu (64 ani) recunoaşte că nu sunt piesele sale, dar susţine că drepturile de a cânta melodiile, în special pentru marele succes “Canarul”, i-au fost date cu bună ştiinţă de însuşi Moni Bordeianu.

“În anii ’90, i-am cerut lui Moni Borderianu acordul pentru a cânta şi imprima piesa «Canarul» şi altele alaturi de Pasărea Colibri. El a fost încântat de idee, şi mi-a sugerat şi alte piese compuse de el pe care aş putea să le preiau. Şi acum am acasa o caseta audio cu piesele sale, pe care mi-a dat-o în acele vremuri, pentru că îşi dorea ca cineva să le cânte, şi să le cânte bine.
Atât “Vremuri” cât şi “Canarul” au fost incluse în repertoriul Pasărea Colibri. Aşa au ajuns aceste piese bine-cunoscute publicului românesc, pentru ca au fost reorchestrate şi cântate în toate marile concerte cu Pasarea Colibri. Eu consider că datorită succesului nostru piesele au rămas în actualitate. Cred ca Moni ar trebui să-mi mulţumească pentru popularizarea acestor piese, şi pentru faptul ca ele sunt cântate şi astăzi de public”, a declarat Baniciu pentru Libertatea.

Zilele trecute, Moni Bordeianu, care continuă să fie fidel lui Nicu Covaci, simbolul Phoenix s-a declarat deranjat de faptul că Baniciu se laudă că a copus “Canarul”. Pentru lămuriri, piesa “Canarul” a fost compusă de mine în 1967 şi a fost inclusă pe album în 1968″, a povestit Moni Bordeianu pentru Libertatea.

În duelul acuzelor sunt implicate două tabere-, Nicu Covaci &Moni Bordeianu (Phoenix), de partea cealaltă Ioji Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, foşti membrii ai trupei în cauză. Baniciu şi Ioji sunt în proces cu Nicu Covaci pentru drepturile de autor ale melodiilor Phoenix din anii ’70.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Copyright © 2014 MondenOnline · All rights reserved · Designed by Theme Junkie
Powered by· MEDIAPHOTO