Nicu Covaci împlinește 70 de ani și Phoenix 55

Pe 19 aprilie, omul cu cea mai frumoasă poveste din muzica rock românească, cel care se află în spatele legendei muzicale cu nume predestinat Phoenix, Nicu Covaci împlinește 70 de ani. Petrecere la care au șansa toți cei ce-l iubesc, pe el și muzica sa, să se bucure, căci totodată va sărbători 55 de ani din istoria longevivei trupe printr-un mare concert.

Cei care îl descoperă pe Nicu află cu suprindere că este un artist polivalent care, când lasă chitara jos, aruncă puțină culoare pe șevalet, spații neconvenționale-pereți ori spații gigant. Puțini știu că arta plastică i-a făcut viața ușoară în momentele grele când a hotărât să rămână în Occident, iar cei pe care i-a scos din țară fraudulos, în boxe audio (retrimise firmei producătoare în Germania, pentru calibrare și modificari) l-au părăsit.

 

phoenix-55Viața neștiută a artistului în Germania: ”Am reparat motociclete și 8 ani am fost profesor de pictură”

”La începutul anilor ‘80, când am rămas singur în, am cunoscut un neamț care se ocupa de reprezentanța Suzuki în Osnabruck și care mi-a dat un loc de muncă într-un atelier de reparat motociclete. Eram atât de dezamăgit, încât nu voiam să mă întorc la muzică! Mai târziu am reînceput să pictez… Mi-am amintit că am o meserie, totuși, și că nu degeaba am fost la facultate”, povestește artistul care a absolvit Arte Plastice la Timișoara dar care a cunoscut consacrarea în afara României.

 

A făcut singur cea mai mare pictură pe pânză din Germania de Vest, cât peretele unui bloc

La Osnabruck, unde a locuit până la sfârșitul anilor ’80 au rămas expuse în exterior și interior multe lucrări ale sale, cea mai mare fiind de ”cartea recordurilor” (45x 6 metri), intitulată ”Gladiator 2000” și care s-a aflat expusă pe peretele sălii sporturilor din oraș. ”A fost, la ora aceea, cea mai mare lucrare pe pânză din Germania de Vest. Mi-a luat două luni și am pictat pânza pe o macara pe care tot eu o dirijam”, povestește artistul care a fost profesor timp de 8 ani la Școala de Arte din Osnabruck.”Am predat pictură, am făcut tabere de creație la Marea Nordului, am avut multe expoziții și proiecte în diferite stiluri”, adaugă Nicu. ”Maică-mea și-ar fi dorit să fiu profesor de desen. Să am un post undeva aproape de Timișoara, să mă căsătoresc și să îi fac un nepot. Numai că eu am avut alte planuri”, povestește cel ce s-a înscris și în Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Acasă, în Spania, la Morayra, Nicu picteză mult căci locul îl inspiră și încarcă cu energie. Are propriul atelier, la subsolul casei sale, propriul studio de înregistrări și un minimuzeu dedicat formației sale Phoenix.

nicu-covaci

 

”Albumul Phoenix ”Vino, Țepeș” a costat mult. L-am plătit cu picturi”

”Cu arta plastică am scos-o cumva la capăt și acum, de fapt. În 2014 am decis că trebuie să renaștem, să luptăm până la capăt și am decis să fac albumul ”Vino, Țepeș!” A costat enorm, pentru că formația mea e împărțită în toate colțurile Europei. N-aș fi putut să susțin producția, cantonamentele de repetiții, orele de studio – am stat cu toții aproape trei luni în România să muncim: o lună la mare, o lună la Azuga și câteva săptămâni la Sinaia, izolați. Am avut câțiva oameni care au susținut acest album, dar din păcate discuri nu se mai vând așa că… am plătit cu picturi. Cred că au fost câteva zeci de pânze care au plătit albumul ăsta”

nicu-covaci

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Copyright © 2017 MondenOnline · All rights reserved · Designed by Theme Junkie
Powered by· MEDIAPHOTO