POVEŞTI ŞOCANTE trăite de VEDETE de REVELION!

nadinePentru două dintre cele mai respectabile vedete din România, Sărbătorile nu au însemnat mereu prilej de bucurii. Stela Popescu (78 de ani) şi Mitică Popescu (77 de ani) au trecut prin perioade negre, în care singura lor dorinţă era să fie alături de cei dragi sau doar visau la o farfurie cu mâncare caldă. Sunt amintiri dureroase, pe care cei doi mari actori au acceptat să le relateze, pentru Libertatea. Triste sunt şi Sărbătorile cântăreţilor Cristina Spătar şi Dan Bittman, care, în această perioadă a anului, şi-au pierdut părinţii.

Stela Popescu (78 de ani) s-a născut în Basarabia şi a cunoscut din plin ororile războiului. În 1940, când viitoarea artistă avea 5 anişori, familia i-a fost despărţită de invadatorii ruşi: tatăl său a fost deportat în Siberia, iar restul rudelor s-au refugiat în Ardeal, unde au fost repartizate să locuiască la nişte saşi, scrie  Libertatea.

“În prag de Crăciun, aceştia au tăiat un porc, iar mama le-a cerut gazdelor de ocazie să îi vândă 2 kg de carne ca să ne pună ceva pe masă… Răspunsul a venit dur: «Nu îţi dau nimic! Nu eu te-am pus să pleci din Basarabia şi să vii aici!». Anul următor, mama, o femeie harnică, puternică şi energică, a crescut singură un porc, l-a tăiat şi am avut ce pune pe masa de Crăciun”, ne-a povestit Stela Popescu.

Îndrăgita actriţă a mai mărturisit că, timp de 19 ani, Sărbătorile au fost umbrite de faptul că l-a crezut mort pe tatăl ei. Abia în anii ’60, când acesta a reuşit să se întoarcă din Siberia, Crăciunul şi Revelionul au redevenit prilej de bucurie pentru Stela.

În cei trei ani petrecuţi în spatele gratiilor, Mitică Popescu (77 de ani) n-a ştiut ce e aia o masă caldă. A fost arestat pe 5 decembrie 1958 şi condamnatde instanţele comuniste pentru “nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.

Actorul şi-a ispăşit pedeapsa în închisorile de la Jilava şi Periprava, unde nu exista noţiunea de Crăciun sau de Revelion. Zilnic mânca terci sau, când prindea, pâine uscată.

“Când eram după gratii şi venea perioada Sărbătorilor, îmi aduceam aminte de cum petreceam când eram acasă… Visam. Asta făceam cu toţii: ne ajutam unii pe alţii cu amintiri. Atât puteam să facem. Să visăm”, a povestit Mitică Popescu, pentru Libertatea.

Dan Bittman şi-a pierdut tatăl de Revelion

Pentru Dan Bittman (51 de ani), Sărbătorile de iarnă sunt motiv de tristeţe, pentru că, în urmă cu doi ani, chiar pe 31 decembrie, tatăl artistului a decedat după o boală necruţătoare, la 85 de ani.

n acea noapte, deşi avea sufletul sfâşiat de durere, Dan Bittman a urcat pe scenă şi a cântat, din respect pentru fanii trupei Holograf.

Miron Cozma mergea 7 kilometri pe zi în celulă

În 1999, Miron Cozma (59 de ani) a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru mineriadele de la Bucureşti.

Acesta îşi aminteşte că, după gratii, nu avea parte de un tratament mai blând, nici de Sărbători: “Stăteam cu ochii închişi şi încercam să-mi aduc aminte anumite momente petrecute alături de familie. Pentru a nu o lua razna, îmi impuneam să fac câte 7 km pe zi, aşa că mergeam încontinuu prin celulă. Făceam 2-3 paşi la dreapta, mergeam în zig-zag sau în diagonală şi repetam acest lucru la nesfârşit”, ne-a declarat Miron Cozma.

Cristina Spătar varsă lacrimi după mama ei

La 16 ani de la trecerea în nefiinţă a mamei sale, cântăreaţa Cristina Spătar spune că Revelioanele nu mai sunt ca atunci când o avea alături pe cea care i-a dat viaţă: “Cel mai trist Revelion a fost cel din 1997. Era primul fără mama, care mi-a murit în braţe după ce timp de 3 ani a fost măcinată de un cancer la colon. Era o persoană foarte veselă, râdea tot timpul. Din acel moment, totul se transformase într-o linişte apăsătoare. Sufeream îngrozitor. Nici acum nu am putut trece peste despărţirea de cea care mi-a dat viaţă. Nu mai miroase în casă, ca în alţi ani, a cozonaci, a sarmale făcute de mama”.

Nadine a copilărit la Casa de Copii

Cât a fost la Casa de copii nr. 5 din Bucureşti, Nadine (36 de ani) a trăit cea mai neagră perioadă din viaţa ei. Atât de neagră, încât abia în ultimii ani a descoperit ce sunt colindele, bradul şi darurile de la Moş Crăciun.O colegă din acea perioadă a povestit cu un gust amar: “Când primeam gustarea, era bătaie pe ea, o înfulecam fără să respirăm, că veneau fetele mai mari decât noi şi ne-o luau. Când ne dădeau trezirea de dimineaţă, tanti Scarlat şi tanti Mioara aveau un băţ şi trânteau uşa la perete, bătând întruna în ea ca să ne trezim. Asta ca să nu mai vorbesc despre faptul că eram mai mereu pline de păduchi…”.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Copyright © 2013 MondenOnline · All rights reserved · Designed by Theme Junkie
Powered by· MEDIAPHOTO